PDF Opties

Trends en risico's

  • We zien een toename in geëlektrificeerd verkeer. Elektrische auto’s worden toegankelijk voor steeds meer mensen en elektrische fietsen hebben al een grote vlucht genomen. De volgende busconcessie wordt zeer waarschijnlijk honderd procent elektrisch. Dit betekent dat we als gemeente uitgebreider beleid moeten vormen voor het aanbod en gebruik van laadpunten.

  • Door de gestage groei van de stad loopt het binnenstedelijk netwerk mogelijk sneller vol dan dat alle gewenste infrastructurele aanpassingen gereed zijn, met verslechterende bereikbaarheid als gevolg. Tijdige ingrepen, soms voor de korte termijn maar meestal structureel, zijn dan essentieel.

  • Deelmobiliteit (fiets én auto) biedt kansen om in de vervoersvraag van inwoners te voldoen en toch het ruimtegebruik te beperken. Een ongebruikte geparkeerde auto of fiets neemt immers ook ruimte in beslag. Stimuleren van gebruik in plaats van bezit is dan een kans.

  • De aanbesteding van busconcessie Zaanstreek-Waterland is uitgesteld vanwege de gevolgen van de coronamaatregelen voor het openbaar vervoer. Er wordt tot 2023 gereden onder een zogenaamde noodconcessie; eind 2023 wordt de nieuwe concessie gegund. De vraag is of vervoerders onder de huidige omstandigheden een ambitieus bod kunnen neerleggen voor deze concessie, zodat bijvoorbeeld ook de plattelandskernen goed bereikbaar blijven.

  • Nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen aan de randen van de compacte stad en in Zuidoostbeemster zorgen ook daar voor meer mobiliteit. De uitdaging is anders dan in het compacte centrum, maar net zo belangrijk.

  • De mogelijke overdacht van wegen vanuit het Hoogheemraadschap Noorderkwartier (HHNK) naar de gemeente is mogelijk financieel risicovol. Vooral in de plattelandskernen gaat het om veel meters. Met dit areaal neemt de beheeropgave toe. Het is dus zaak dat HHNK de wegen in goede staat overdraagt en dat er goede financiële afspraken gemaakt kunnen worden.