PDF Opties

Wat willen we bereiken

De economische visie en de daarop gebaseerde uitvoeringsagenda zijn onze leidraad voor de economische strategie in 2022 en volgende jaren, en voor de uitwerking op sectoren en gebieden zoals toerisme, de binnenstad, de detailhandel en de agrarische sector. Wij zullen in 2022 de vinger aan de pols houden en nagaan of en hoe we specifieke acties zodanig kunnen bijstellen dat bestaande bedrijvigheid (en werkgelegenheid) in Purmerend en regio behouden blijft en nieuwe vormen van bedrijvigheid (en werkgelegenheid) worden aangetrokken.

De drie speerpunten waar we conform de uitvoeringsagenda economische visie extra focus op aanbrengen voor 2021-2022 zijn:

1. Uitbouwen van de innovatieve voedselkamer en werelderfgoed De Beemster

In ons prachtige (werelderfgoed)gebied Beemster wordt al 400 jaar voedsel van topkwaliteit gemaakt. We willen ook de komende 400 jaar de voedselkamer naast Amsterdam blijven van waaruit we de regionale en (inter)nationale markt bedienen met ons voedsel. We willen de sector zo veel mogelijk de ruimte geven om mee te kunnen gaan in de landelijke agrarische visie van kringlooplandbouw en technologisering, binnen de kaders van het werelderfgoed. Maar ook om het sterke merk Beemster met behoud van werelderfgoedstatus uit te dragen en te versterken. Onderdeel van dit thema is dan ook om het verhaal van het voedsel en het werelderfgoed Beemster een rol te geven in placebranding, onderwijs en de toeristische positionering van de gemeente. In het kader van de toeristische positionering zijn reeds eerste stappen gezet. Zo wordt er gewerkt aan het openstellen van de kerktoren in Middenbeemster en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de forten die in Beemster zijn gelegen en deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam.

Als onderdeel van de uitwerking van de economische visie zal het college onderzoek doen naar de versterking van het toeristisch netwerk. Hierbij zal specifiek naar de mogelijkheid van een fiets-/voetverbinding in combinatie met het viaduct N244 worden gekeken. Het is hierbij van belang dat aansluiting wordt gezocht bij de reeds bestaande fiets-, wandel- en vaarnetwerken, de toeristische opstappunten in Middenbeemster (Marktplein) en Purmerend (Beemsterburgwal) en het openbaar vervoer.

2. Tech stimuleren in samenwerking met esports ontwikkeling

Wij maken de digitale wereld van nu en straks. Alle sectoren hebben IT steeds meer nodig en we leggen met IT de link tussen al onze krachtige sectoren zoals zorg/welzijn en de bouwnijverheid. Dit doen we in samenhang met onze duurzame ambities. Aan de hand van de crossovers tussen IT en andere sectoren bouwen we aan een economisch netwerk dat sector en gemeenteoverschrijdend is. Hierin vervullen we een voorbeeld in de regio waar het gaat om innovatie. Purmerend als tech/esports-stad biedt kansen. Door de unieke mix van leren, werken en ondernemen en het icoon 'esports arena' onderscheiden we ons in de regio en zelfs ver daarbuiten. Met het onderwijs en het bedrijfsleven blijven we werken aan de doorlopende leerlijn voor ICT en het verbeteren van de kwaliteit van de ICT-opleidingen. Tevens zetten we in op het integreren van ICT in overige opleidingen zodat we daarmee de gewenste digitalisering in overige sectoren stimuleren.

3. Centrumontwikkeling

De historische binnenstad van Purmerend zal de komende jaren een transitie doormaken. De gevolgen van het coronavirus en de landelijke terugloop in de detailhandel dwingen ondernemers en overheid tot het maken van keuzes. De terugloop van winkels en de urgentie als gevolg van de coronacrisis, maar juist ook diverse kansrijke ontwikkelingen zoals de fusie, de bevolkingsgroei, de woningbouw en de ontwikkeling van het Waterlandskwartier vragen om een voortvarende aanpak van onze binnenstad; een transitie naar een binnenstad die de 'huiskamer' is en blijft van de stad en de regio. De binnenstad is dé plek om bewoners en bezoekers kennis te laten maken met de horeca en de detailhandel, de Beemster producten, cultuur en de digitale wereld van morgen. Verbinden, daar draait het om. Sociale en emotionele waarden worden steeds belangrijker. Door de coronacrisis is het nog duidelijker geworden hoe essentieel de verbinding met eigen inwoners en regio is. Die verbinding willen we versterken. Een binnenstad moet meer zijn dan een verzamelplaats van verkooppunten; online is immers alles te koop. Maar om werkelijk met elkaar in verbinding te komen, te genieten, te beleven, gaat men er op uit. Er wordt een integrale visie en uitvoeringsprogramma opgesteld en opgebouwd uit bouwstenen waaronder de bouwstenen Transitie en Sociale Meerwaarde. We stimuleren transformaties en jagen die actief aan. We willen niet alleen een functionele binnenstad, maar een binnenstad waar je graag wil verblijven en voldoende voorzieningen zijn voor onze inwoners, voor mensen uit de omgeving en voor bezoekers van verder weg.

We willen het in 2021 ingestelde ondernemersloket als deel van onze gemeentelijke dienstverlening verder versterken zodat alle ondernemers uit onze gemeente hierop in voorkomende gevallen een beroep kunnen doen. Ook blijven we ondernemers faciliteren bij de realisering van uitdagingen op het gebied van aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, de energietransitie en de circulaire economie. Startende ondernemers en zzp'ers, die door de crisis hard geraakt zijn, willen we voldoende ondersteuning bieden bij het (door)ontwikkelen van hun bedrijf. Het digitale regionale startersloket blijft voor Waterland een belangrijke schakel in de dienstverlening aan deze groep ondernemers. Op basis van de ervaringen met het startersloket wordt nader onderzocht of het mogelijk is om de dienstverlening verder uit te breiden.

Overigens zullen we ons evenzeer – in en na deze crisistijd – (blijven) inzetten voor een goed vestigingsklimaat voor winkels, kantoren, bedrijven en instellingen. De bedrijventerreinen, kantoorlocaties en overige vestigingsmilieus blijven kwalitatief hoogwaardig en goed bereikbaar. Baanstee-Noord is en blijft een regionaal bedrijventerreinen voor Waterland. In 2022 wordt besluitvorming verwacht over uitbreiding van dit regionale bedrijventerrein door de grondgemeente Edam-Volendam. Dit maakt onderdeel uit van de invulling van het gebied 'de Purmer' dat door de gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Purmerend gezamenlijk is gestart. Een aantal werklocaties staat voor een revitaliserings- c.q. herstructureringsopgave. Bedrijventerreinen Bamestra en Insulinde in Middenbeemster worden gerevitaliseerd. H20 stelt een masterplan voor de campus op. Deze visie op de campusvorming wordt onderdeel van de totale gebiedsvisie op bedrijventerrein De Koog.

De winkelcentra in de wijken en in de Beemster kernen zijn het economische en sociaal-maatschappelijke hart van de buurt. Een goed functionerend en aantrekkelijk wijkwinkelcentrum heeft een directe positieve invloed op de woonomgeving. We werken aan het behoud en de versterking van de centra die er nu al zijn. Dit doen we door winkels, diensten en maatschappelijke en culturele functies onder te brengen in bestaande centra, eventueel aangevuld met een passend woningaanbod.

Op de lange(re) termijn streven we naar een toename van het aantal toeristen in/naar Purmerend en Beemster en daarmee van de bestedingen in de hele gemeente door toeristen en bezoekers (onder meer in detailhandel en horeca). Op korte termijn zal het toerisme naar verwachting beperkt blijven. Toch zullen de gemeente en de regio zich blijven promoten zodat toeristen – ook in crisistijd en rekening houdend met de geldende maatregelen – in de beschikbare accommodaties kunnen verblijven, bezienswaardigheden kunnen bezoeken en/of specifieke culturele of sportieve activiteiten kunnen ondernemen. Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) zal het aanbod daarop aanpassen. Samen met de overige regiogemeenten zullen wij laten onderzoeken hoe de positie van BTLH in de regio kan worden versterkt.

De warenmarkt in het centrum is al jarenlang een druk bezochte markt, waaraan vele Purmerenders, Beemsterlingen, toeristen en inwoners uit de regio wekelijks een bezoek brengen. Wij gaan (verder) in gesprek met alle betrokken partijen om de aantrekkelijkheid van het centrum te versterken: een centrum waar inwoners en bezoekers kunnen shoppen, evenementen kunnen beleven en een drankje kunnen drinken of een hapje kunnen eten. De nieuwe indeling van de markt zal hierin worden meegenomen. Deze indeling zal worden uitgewerkt in de nieuwe marktverordening.

De regionale samenwerking op economische zaken (en toerisme) met de directe regio Zaanstreek-Waterland en de Metropoolregio Amsterdam zorgt voor de gewenste afstemming en coördinatie van de economische ontwikkelingen, de werklocaties, het toerisme en de arbeidsmarkt. De regionale samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland is in de afgelopen periode verder versterkt. Als gevolg hiervan is of wordt een aantal projecten zoals de Hoornse Lijn en de afstemming van het regionale bedrijventerrein Baanstee-Noord gezamenlijk opgepakt. Ook heeft de deelregio Zaanstreek-Waterland haar positie binnen de MRA weten te verbeteren waardoor partijen over en weer beter op de hoogte zijn van lopende ontwikkelingen en de betrokken gemeenten sneller kunnen aansluiten op bovenregionale projecten die voor de regionale economie van belang zijn. Het is de bedoeling om de regionale samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland te intensiveren en gezamenlijk op te trekken in de bestrijding van de economische effecten van de coronacrisis.