PDF Opties

Trends en risico's

  • Vanaf 19 mei 2020 neemt de gemeente deel aan de samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Onderdeel hiervan is onder andere deelname aan een asbestfonds ter ondersteuning van eigenaren van asbestdaken en bewustwording c.q. informeren van deze eigenaren. Via het door het Rijk opgerichte asbestfonds kunnen in eerste instantie particuliere asbesteigenaren een lening afsluiten voor het verwijderen van hun asbestdak. Als alle benodigde informatie van het Programmabureau Versnellingsaanpak asbestdakensanering is verkregen, zullen we deelnemen aan het fonds. De hiervoor bestemde gelden zijn in de begroting gereserveerd.

  • Momenteel heeft de provincie Noord-Holland een concept Energiebesparingsakkoord gereed. Deze is tot stand gekomen met gemeenten in de provincie. Het idee is om specifiek beter samen te werken op de VTH-kant van energiebesparing bij bedrijven. Overwegingen uit het Energiebesparingsakkoord zijn: het Klimaatakkoord, kostenefficiëntie CO2-reductie, bevoegd gezag, duidelijkheid, uniformiteit en een helpende hand voor ondernemers en sterker en duurzamer uit de corona crisis. De gemeenten wordt gevraagd om een cofinanciering. De provincie is bereid om gemeenten in deze opgave (financieel) te ondersteunen. Als de financiële contouren bekend zijn, zal bekeken worden of de gemeente aan het akkoord zal deelnemen.

  • Vanwege de fusie heeft het college van Beemster besloten om de uitvoering van de plustaken door de omgevingsdienst IJmond per 1 januari 2022 terug te halen. Met deze taken is ongeveer 1fte gemoeid. Over de uitbreiding van de omvang van de basistaken is al geruime tijd discussie tussen VNG en het Rijk. Als het Rijk haar beleid doorzet dan betekent dit dat de meeste veehouderijen die nu onder plustaken vallen, toch onder het basistakenpakket komen te vallen en met de inwerkingtreding van het Omgevingswet op 1 juli 2022 weer onder uitvoering van de omgevingsdienst komen te vallen.

  • Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verandert ook de bevoegdheid van provincie naar gemeenten met betrekking tot de bodemtaken waarvan de provincie nu nog bevoegd gezag is. De financiering hieromtrent verandert ook, maar zal eind 2021 of begin 2022 duidelijk worden. De verwachting is dat de middelen overgeheveld worden van het provinciefonds naar het gemeentefonds.

  • De verduurzamingsmaatregelen - gewenst, gestimuleerd dan wel verplicht - vereisen veelal een investering, van in principe de gebruiker. In dat kader moeten wij als gemeente oog houden voor de technische, organisatorische en financiële mogelijkheden van onze inwoners en bedrijven om mee te komen in onze ambitie, opdat wij tijdig en samen tot passende oplossingen komen voor de realisatie.

Duurzaamheid

  • De Nederlandse klimaatdoelen zijn nog lang niet bereikt. Dit terwijl de weersomstandigheden wereldwijd het beeld geven dat het tempo van de klimaatverandering meer toeneemt dan verwacht. Een opschaling van de inspanningen op het gebied van duurzaamheid is daarom noodzakelijk. Ook voor Purmerend heeft dit gevolgen. Niet alleen zal het tempo van de energietransitie omhoog moeten, ook zal aandacht moeten worden gegeven aan behoud en verbetering van de landschappelijke waarden van het 'nieuwe' buitengebied. Daarnaast staat de landbouw voor meerdere uitdagingen. Op economisch vlak dient de sector een langetermijnperspectief te blijven behouden, door een duurzaam aanbod van (streek)producten en een consumentenprijs/waardering die daarop is gebaseerd. Bedrijven die opereren in een specifieker deelsegment van de markt zijn daar beter toe in staat. Voedsel Verbindt richt zich op veranderingen in het voedselsysteem, dat boer en burger dichter bij elkaar moet brengen. Bevordering van biologische landbouw, kringlooplandbouw, zorg- en deeltijdlandbouw zijn belangrijk, biodiversiteit in de landbouwgebieden versterken naast blijvende innovaties in de agrarische bedrijfsvoering en het benutten van mogelijkheden van circulaire grondstoffen. Tevens wordt in samenwerking met SVP, Woningcorporaties en andere partijen ingezet op circulair bouwen waar o.a. houtbouw een prominente plek inneemt en worden de mogelijkheden onderzocht van andere warmtebronnen dan biomassa.

  • De doorlooptijd van het aardgasvrij maken van een wijk neemt ongeveer twee jaar in beslag. Om een tempoverhoging te bereiken is het nodig om met een tweede wijkteam aan de gang te gaan.

  • De klimaatadaptatie vormt een belangrijk onderdeel voor het (her)inrichten van de leefomgeving.

  • De resultaten van de inspanningen op het gebied van duurzaamheid moeten beter in beeld worden gebracht. Enerzijds om helder te krijgen wat reeds is gedaan en anderzijds welke doelen nog moeten worden bereikt. Hiervoor wordt gekeken naar de CO2-prestatieladder. Dit is een in samenwerking met de VNG ontwikkelde systematiek die bijdraagt aan het meetbaar maken van CO2-reductie o.a. door te werken met certificering en het jaarlijks toetsen van de resultaten.

  • Uitvoeren Regionale Energie Strategie.

  • Inzicht in de risico’s die verbonden zijn aan klimaatverandering en de effecten van klimaatverandering meewegen in het te voeren beleid.

Afvalbeleid

  • In de afgelopen periode was sprake van toenemende verwerkingskosten en fluctuerende grondstofvergoedingen. Een stabilisatie is mogelijk, maar het is moeilijk te voorspellen wat de grondstoffenmarkt in de toekomst doet.

  • Het jaar 2020 was een bijzonder jaar vanwege de coronasituatie. Het thuiswerken en thuis blijven heeft tot een stijging van de hoeveelheid restafval met ca. 7,5% geleid, waarbij de gescheiden inzameling niet in dezelfde mate mee gestegen is.

  • De kwaliteitscontroles op de gescheiden ingezamelde grondstoffen blijven onverminderd streng.