In het uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) worden de prioriteiten op gebied van milieu uitgewerkt. Naast de reguliere controles wordt aandacht besteed aan o.a. energiebesparing bij bedrijven, duurzaam bouwen, illegale activiteiten op bedrijventerreinen en aanpak verwijdering van asbestdaken. Veelal wordt dit themagericht of projectmatig aangepakt. Indien nodig wordt gehandhaafd volgens onze handhavingsstrategie.
De omgevingsdienst voert in opdracht van de gemeente Purmerend een beperkt aantal taken uit op het gebied van vergunningverlening en toezicht en handhaving. Het gaat hier dan om het milieubasistakenpakket. De omgevingsdienst stelt jaarlijks een uitvoeringsprogramma hiervoor op, de gemeente Purmerend blijft hier het bevoegd gezag.
Vanwege de onzekerheid rondom de omvang van het basistakenpakket wordt Omgevingsdienst IJmond gevraagd de huidige uitvoering van de plustaken voor Beemster met een jaar te verlengen tot en met 31 december 2022. Zo wordt voorkomen dat de taken onnodig heen weer gaan en onduidelijkheid schept voor inwoners en ondernemers. De verwachting is dat voor inwerkingtreding van de Omgevingswet duidelijkheid zal zijn over de omvang van het basistakenpakket.
De gemeente wordt bevoegd gezag voor bodemtaken waarvan de provincie nu het bevoegd gezag is. Een groot deel van deze taken vallen onder het basistakenpakket en zullen uitgevoerd worden door de omgevingsdienst. In haar jaarlijks op te stellen verslag zal zij aangeven op welke manier hieraan invulling is gegeven.
In 2022 vindt uitwerking plaats van het klimaatadaptatieplan op basis van de uitvoeringsagenda 2021-2024. Dit plan bevat de ambities van het college op het terrein van klimaatadaptatie, vertaald naar activiteiten voor de periode 2021-2024.
In 2022 wordt de CO2-prestatieladder ingevoerd als monitorings- en meetinstrument voor de voortgang van het duurzaamheidsbeleid op alle beleidsonderdelen van de gemeentelijke organisatie.
De Duurzaamheidsagenda Purmerend en de Uitvoeringsagenda Beemster vormen de basis voor een op te stellen meerjarenplan duurzaamheid waaraan een jaarlijkse uitvoeringsagenda wordt gekoppeld. Tevens bevat het de voorgenomen ambtelijke en financiële inzet die voor de uitvoering van de agenda noodzakelijk is.
Het tempo van de energietransitie wordt opgevoerd.
Binnen de uitvoeringslijnen van de MRA wordt uitgewerkt hoe landschappelijke kwaliteit en biodiversiteit kan worden versterkt, met name bij verstedelijkingsstrategie, energietransitie, klimaatadaptatie en mobiliteit (o.a. door inzet op ‘buitenpoorten’, ov-haltes in het groen).
Stimuleren van circulair bouwen zoals houtbouw.
Het voortzetten van de uitvoering van de maatregelen uit de Notitie Toekomstbestendig Afvalbeheer Purmerend 2016-2020. Voor de periode 2022-2025 wordt een herijking van deze notitie uitgevoerd.
Het uitgangspunt blijft maximalisering van de gescheiden inzameling en minimalisering van de hoeveelheid te verbranden restafval, tegen maatschappelijk verantwoorde kosten en met een meer prominente rol voor communicatie en informatie t.b.v. de bewustwording bij bewoners waarom afval scheiden nodig is.