Alle aanvragen worden integraal afgehandeld en digitaal gepubliceerd op Overheid.nl en de website van de gemeente.
Bij het beoordelen van vergunningaanvragen wordt gekeken naar de mogelijkheden in de wet- en regelgeving om de aangevraagde activiteiten mogelijk te maken. Hierbij hanteren we een ja, mits-houding waarbij goed gekeken wordt naar de wensen van de aanvrager en de omgeving én of er ruimte is voor het toepassen van maatwerk.
Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma gemaakt voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, waarin de activiteiten nader worden uitgewerkt.
Op basis van klachten en meldingen wordt, binnen de mogelijkheden, opgetreden tegen ongewenst gebruik van panden.
De inwerkingtreding van de Omgevingswet wijzigt van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. De processen m.b.t. vergunningverlening worden hierop aangepast. In 2021 is een nieuw workflowsysteem (RX mission) aangeschaft dat is aangesloten op hetDSO. Daarnaast is plansoftware aangeschaft voor het opstellen en wijzigingen van omgevingsplannen. Beide systemen worden gereed gemaakt voor de productiefase in 2022.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet treedt tevens de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen in. Dit houdt in dat bij gebouwen onder gevolgklasse I (bijvoorbeeld grondgebonde woningen) de toetsing en toezicht niet meer door de gemeente wordt uitgevoerd, maar door een private partij.
2022 wordt het eerste jaar dat WOZ-taxaties worden gebaseerd op Gebruiksoppervlakte (GBO) in plaats van op inhoud.
De Wet Open Overheid (Woo) treedt waarschijnlijk in werking per 1 januari 2022. Deze wet vervangt de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Het grote verschil tussen de Woo en de Wob is de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie. De wet verplicht overheidsinformatie in maximaal 8 jaar documenten in 11 categorieën openbaar te maken. Het gaat om de categorieën wet en regelgeving, organisatiegegevens, raadsstukken, bestuursstukken, stukken van adviescolleges, jaarplannen- en verslagen, Wob/Woo-verzoeken, onderzoeken, beschikkingen en klachten. Een interne werkgroep gaat in samenwerking met het Waterlands Archief aan de slag met gefaseerde implementatie. De Woo verplicht gemeenten om de informatiehuishouding op orde te brengen, hetgeen ook is verplicht vanuit de archiefwet.
Purmerend denkt op landelijk niveau (VNG) actief mee bij de landelijke ontwikkelingen op het gebied van integratie van de (geo-)basisregistraties. In een stad die volop in ontwikkeling is, vormt een betrouwbare en actuele BGT (basisregistratie grootschalige topografie) een stevige basis voor onder meer planning en ontwerp, beheer openbare ruimte, analyse, informatievoorziening en diverse dienstverleningsprocessen. De ondersteuning van deze toepassingsmogelijkheden wordt verder uitgebreid en verbeterd, om zo intensief gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van de BGT in combinatie met andere locatie-gebonden gegevens.
Uitbreiding brieven in MijnOverheid en het verbeteren van de (beeld)brieven voor de burger.
Doorontwikkeling van de MijnGemeente app voor de wijze van vastlegging en de terugkoppeling op meldingen.
Er komt vanuit de Rijksoverheid gefaseerd een Vernieuwing van het Reisdocumenten Stelsel (VRS) 2020-2024 om identiteitsfraude tegen te gaan en meer digitale afhandeling te realiseren.
In 2022 zijn er in Purmerend naar verwachting geen verkiezingen. De herindelingsverkiezingen voor Purmerend en Beemster zijn in november 2021.