Het programma Purmerend 2040 en de Beemster dorpsontwikkelingsvisies zetten we door en brengen we samen. Daarbij betrekken we ook de andere visies en bouwstenen met ruimtelijke implicaties, die in aanloop naar het samengaan van de gemeenten Purmerend en Beemster zijn voorbereid en vastgesteld. De gemaakte en te maken keuzes brengen we onder in een op te stellen Omgevingsvisie voor de nieuwe gemeente. Naast aandacht voor het bestaande, stedelijk gebied richten we ons ook op het versterken van het agrarisch productiegebied, houden we de leefbaarheid in het buitengebied op peil en bouwen we met oog voor de natuur en energiezuinig.
Purmerend heeft grote behoefte aan woningen. Het bouwen in bestaand stedelijk gebied is gecompliceerd en geeft – naast gesprek over kansen voor ontwikkeling – ook zorgen bij omwonenden en/of ondernemers. Een actieve houding, sturing en heldere keuzes maken vóór woningbouwontwikkeling door intensiveren, combineren en (waar mogelijk) transformeren, is nodig om aan onze verantwoordelijkheid voor woongelegenheid invulling te kunnen geven. Deze uitdaging krijgt in de stad zelf nu ook fysiek goed gestalte. Dit zal over een langere periode merkbaar en voelbaar blijven.
Onze verstedelijkingsslag staat goed op de rit. We transformeren bedrijventerreinen (De Where, Wagenweggebied, De Koog), werken aan ov-knooppuntontwikkeling (Waterlandkwartier), herontwikkelen buurten (Wheermolen-Oost) en voegen zowel in de binnenstad als in de andere wijken waar mogelijk woningen toe. Dat gebeurt ook in Midden- en Zuidoostbeemster. We doen dat op een manier waarbij de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze stad en van onze dorpen voorop staat.
Met het oog op de ambitie om 10.000 woningen tot 2040 aan het woningbestand te kunnen toevoegen is momenteel genoeg potentieel aan plancapaciteit beschikbaar. De intentie daarbij is wel, dat er onder meer sprake is van een voldoende, continue stroom aan en evenwichtige spreiding in woningproductie en -differentiatie en van voldoende focus op andere functies, die Purmerend tot een complete stad en gemeente (kunnen) maken.
In bestaand stedelijk gebied worden vooral appartementen toegevoegd, zo mogelijk gecombineerd met voorzieningen al dan niet commercieel. Daarnaast bestaat ook behoefte aan meer specifieke woonvormen en grondgebonden woningen. In dat verband wordt primair ingezet op ontwikkeling van de oostflank (golfcomplex en Purmer-Zuid Zuid) en ook Midden- en Zuidoostbeemster bieden mogelijkheden. Om de ambtelijke ondersteuning zoveel mogelijk effectief en efficiënt te kunnen (blijven) inzetten onderzoeken we of het aanbrengen van prioriteit in ontwikkeling(en) noodzakelijk is, en zo ja op welke manier. Niet alles moet en/of kan tegelijk.
Het programma Purmerend 2040 leidt tot veel ontwikkelingen en dynamiek in de stad en regio. Dat geldt bijvoorbeeld voor de transformatie van het Waterlandkwartier naar hoogstedelijk woon-werkgebied, waarbij wordt geanticipeerd op een verschuiving van het mobiliteitsgebruik, versterking van het ov en een duurzame leefomgeving. Met deze transitie is Purmerend een andere weg ingeslagen dan dat we als groeikern gewend waren. Dit vraagt wat van inwoners, bestuur en ondersteuning. De noodzaak en bewustwording van deze verandering is groeiende. De integrale benadering vanuit dit programma draagt daar aan bij. We vinden het van belang dat naast het accent op méér woningen ook voldoende aandacht is voor sociaal-maatschappelijke ambities zoals aangaande inclusiviteit, (plaatselijke) economie en voorzieningen, mobiliteitsvraagstukken, duurzaamheid, klimaatadaptatie, energietransitie e.d.
Ook onze versterkte inzet op regionale samenwerking zetten we de komende periode door. Sinds 2017 heeft Purmerend de aandacht voor Zaanstreek-Waterland, voor de MRA en voor het noorden geïntensiveerd en daarbij tevens gebruik gemaakt van waardevolle netwerken van kennis, middelen en lobbykracht. Het programma Purmerend 2040 is blijvend uitgangspunt voor de inzet op regionale samenwerking, waarbij Purmerend zich bewust is van wederkerigheid met de omgeving; de positie als centrumgemeente en sleutelgebied voor de deelregio Waterland en de daarbij behorende verantwoordelijkheden, maar andersom ook van de grote waarde van de directe regio met diens natuurlijk erfgoed, recreatiegebied, agrarische sector, dorpskernen enzovoort. In hoeverre deze inspanning ook vruchten afwerpt, bijvoorbeeld in relatie met gemeenten als Amsterdam en Zaanstad, maar ook Hoorn, moet de komende periode blijken. Kansen, die zich op dit vlak voordoen, worden op waarde geschat en alsdan aangegrepen.
Aanhoudend is sprake van flink wat vooral particuliere ontwikkelingsinitiatieven, ook in Beemster. Om deze ontwikkelingsinitiatieven verder te helpen, is gemeentelijke ondersteuning (bijvoorbeeld door onderzoek), afstemming en/of bestuurlijk overleg en besluitvorming noodzakelijk. De zogenaamde programmeertafel wordt (met het oog op invoering van de Omgevingswet, nu naar verwachting per 1 juli 2022) doorontwikkeld naar een nieuwe set van ‘omgevingstafels’, zodat een formeel aangevraagde omgevingsvergunning tijdig afgewikkeld kan worden.
Dit geldt eveneens voor het verplicht kostenverhaal, waarbij naar een balans gezocht wordt tussen welke kosten nog wel verhaald kunnen en mogen worden via de legesverordening en welke kosten verhaald worden via het prioritaire, private spoor (namelijk overeenkomsten). De nota Gebiedsoverschrijdende Kosten Purmerend (GKP) wordt, evenals de nota Grondbeleid, geactualiseerd. Ten aanzien van het gevoerde grondbeleid wordt jaarlijks verslag gedaan in het Meerjarenprogramma Grondexploitaties (MPG). Onderzocht wordt in hoeverre de nota’s over ruimtelijke (omgevings)kwaliteit van Purmerend en Beemster samengevoegd kunnen worden.
Purmerend implementeert de komende jaren de Omgevingswet. Deze wet bevat diverse, nieuwe instrumenten waar we direct mee te maken krijgen:
Omgevingsvisie | : | strategische langetermijnvisie |
Programma | : | instrument om één of meerdere doelen mee te kunnen realiseren |
Omgevingsplan | : | regeling, die alle regels voor de fysieke leefomgeving bevat en deze zijn digitaal gepubliceerd in het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) |
Omgevingsvergunning | : | toestemming meestal binnen 8 weken af te doen via één loket |
We hebben ervoor gekozen te voldoen aan de geformuleerde, minimale acties van de VNG, zodat we op tijd klaar zijn voor de invoering van de Omgevingswet. Alle benodigde acties daarvoor zijn gestart of in voorbereiding. Uitdaging is om deze majeure stelselherziening zo effectief en efficiënt mogelijk te managen, actuele ontwikkelingen niet onnodig te (laten) stagneren en de winkel gewoon open te houden.
Per 1 juli 2022 ontstaat van rechtswege het tijdelijk omgevingsplan. De transitieperiode om deze regeling naar eigen, gemeentelijk inzicht om te vormen en in te richten loopt tot 2030. Een plan van aanpak (de zogenaamde 'routekaart') wordt voorbereid, evenals het inrichten van de beheersorganisatie hiervoor. Ook de verdere digitalisering en het Digitale Stelsel Omgevingswet zullen de nodige inspanning blijven vragen. In verband met het uitstel van de invoeringsdatum van 1 januari naar 1 juli is het de bedoeling dat besluitvorming over een aantal onderdelen (i.c. adviesrecht, participatie en legesverordening)door de nieuwe gemeenteraad plaatsvindt. De voorbereiding hiervan is nog gezamenlijk opgepakt met de gemeenteraden van Purmerend en van Beemster.
De strategie op vastgoed is geactualiseerd op basis van de huidige ontwikkelingen, zoals de verduurzaming. We zetten het gemeentelijk vastgoed op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier in voor de stad. We merken dat de vraag naar maatschappelijk vastgoed groter is dan nu beschikbaar en we onderzoeken de mogelijkheden om het aanbod te vergroten.