De krapte op de arbeidsmarkt heeft effect op alle onderdelen van het programma.
Coalitieakkoord op rijksniveau op de onderwerpen Jeugd, Wmo, Participatiewet kan grote gevolgen hebben voor de begroting.
In 2021 is het Nationaal Programma onderwijs geïntroduceerd. Na de zomer 2021 wordt bekend waarop ingezet gaat worden door scholen en de gemeente.
De gemeente Purmerend investeert veel in huisvesting van de scholen.
Woonplaatsbeginsel verandert per 1 januari 2022. Dit zou kunnen betekenen dat er meer kinderen onze gemeente in komen dan dat er kinderen naar andere gemeenten gaan.
We starten met een nieuwe inkoop specialistische jeugdhulp, deze implementatie vraagt een tijdsinvestering en kan impact hebben op medewerkers wegens een rolverschuiving.
Er worden steeds meer dossiers opgevraagd (o.a Veilig thuis, Loket Jeugd), dit is een risico als er onvoldoende juridische capaciteit beschikbaar is.
Mensen met een fysieke beperking en/of psychische kwetsbaarheid blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Dit leidt tot een stijging van de uitgaven op het gebied van Wmo-voorzieningen. De toenemende vraag naar voorzieningen kan deels worden toegeschreven aan de vergrijzing en extramuralisering. Ook is het abonnementstarief nog van invloed op de vraag en de stijgende uitgaves.
De coronacrisis heeft in bepaalde situaties tot meer financiële problemen geleid. Voor zowel ondernemers als huishoudens. Dit kan ook lokale gevolgen hebben voor onze gemeente. Denk aan sociale problematiek die door corona minder zichtbaar is of juist verergerd wordt.
De kindertoeslagenaffaire heeft geleid tot zichtbaarheid van o.a. meer financiële problemen in onze gemeente. We zijn als gemeente in 2021 proactief gestart met de Hersteloperatie Kindertoeslagenaffaire.
In 2022 zullen de effecten van de coronacrisis nog voelbaar zijn. We gaan met het culturele veld het gesprek voeren over ontwikkelingen, investeringen en de toekomstbestendigheid van de culturele sector.
Het coronavirus heeft ook impact op het consumentengedrag. Het is nog onzeker of inwoners weer een theater, filmhuis of museum durven te bezoeken. Ook is het de vraag in hoeverre inwoners weer actief durven deelnemen aan het culturele leven door zelf kunst uit te oefenen.
Veel sportverenigingen hebben door de coronacrisis geen aanbod kunnen geven en dit heeft ervoor gezorgd dat veel leden de contributie hebben opgezegd. Ongebonden sporten zijn hierdoor populairder geworden.
In 2021 zal er extra gefinancierd worden vanuit het Rijk op de gezonde leefstijlinterventies en op de impuls op bewegen. Deze impuls op bewegen is een aanvulling op de lokale sportakkoorden en zijn onderdeel van het nationaal sportakkoord.
We willen meer invulling van sporten en bewegen voor, tijdens en na schooltijd.
De wachtlijsten voor zwemonderwijs zijn nog sterker toegenomen door Covid-19.
De opkomst van e-sports en gaming biedt mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen met sport, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Met de komst van de H20 E-Sports Campus kan dit versneld worden.
Uit onderzoek is gebleken dat er een tekort is aan binnensportaccommodaties, vooral in Purmer-Zuid.
We willen mensen zo goed mogelijk helpen en ondersteunen dat vraagt veel samenwerking van diverse organisaties. Aandachtspunt hierbij is het context gedreven werken zoals de gemeente beoogt. Om te kunnen doen wat nodig is voor de bewoner, is het van belang dat deze manier van werken (context gedreven) gedeeld en toegepast wordt door de samenwerkende organisaties.
De ontwikkeling van dienstverlening aan de inwoners van Purmerend laat zien dat er op veel fronten vraag en behoefte is aan individuele begeleiding en hulpverlening. Er wordt door de gemeente een meer prominente rol verwacht van het voorveld. Hiermee bedoelen we huisartsen, wijkteams, sociaal en maatschappelijk werk, Centrum Jeugd en Gezin en ook onderwijs en informele hulp. Zij zullen steeds vaker de verantwoordelijkheid en de regie pakken. Het idee is om de regiefunctie bij een medewerker in het voorveld te houden. Door meer generalistisch te werken, netwerken en overzicht bij hen te leggen doet ieder waar hij goed in is en kunnen voorveld en specialistische hulp elkaar versterken. Dit vergt veel van de medewerkers en zij dienen goed in positie te worden gebracht om de beoogde regiefunctie te kunnen vervullen.
Steeds vaker dienen zich vragen aan van buurtbewoners met betrekking tot vergrijzing, denk aan vragen over huisvesting, ondersteuning aan mantelzorgers en het voorkomen/verminderen van eenzaamheid. Dit sluit aan bij een trend, die binnen de gemeente via andere wegen ook aandacht moet gaan krijgen. Namelijk dat zorgaanbieders van hun financiers (CIZ en (zorg)verzekeringen) geen financiële ruimte meer krijgen om, naast hun basistaken, buurt en wijkactiviteiten te organiseren, zoals gezamenlijke maaltijden en ontmoetingsactiviteiten.
De middelen voor Beschermd Wonen gaan objectief worden verdeeld. Er komt een groeipad waarbij gemeenten in 10 jaar (2022-2031) toegroeien van de huidige historische verdeling (over centrum gemeenten) naar een objectieve verdeling (over alle gemeenten).
Meer langdurig verblijf in nachtopvang vanwege druk op woningmarkt.
De druk op de woningmarkt blijft groot, waardoor mensen niet makkelijk uitstromen uit maatschappelijke opvang of een intramurale woonvorm.
We zien een groep mensen met complexe multiproblematiek, waar op dit moment geen geschikte woonplek met begeleiding en zorg voor is.