PDF Opties

Beleidsveld jeugd

  • Op 31 december 2021 eindigen de lopende contracten met aanbieders van (hoog) specialistische jeugdhulp. Om onze gezinnen ook vanaf 2022 een passend aanbod van specialistische jeugdhulp te bieden, moet de regio Zaanstreek Waterland opnieuw hulp inkopen. Vanaf 2022 start Zaanstreek Waterland de nieuwe inkoop specialistische jeugdhulp. Hiermee starten gemeenten en aanbieders samen ook met de ontwikkelagenda met thema’s als onder andere doorstroom en regie,

  • Per 2022 gaat vanwege de nieuwe inkoop specialistische jeugdhulp 2022 een nieuwe verordening jeugdhulp in, die ouders en gezinnen en andere betrokken actoren ondersteunt in de rechten en plichten omtrent jeugdhulp

  • Het algemene opvoedkundige klimaat wordt nog meer versterkt. Er wordt nog meer nadruk gelegd op welke gedragingen tot gewone aspecten van opvoeden en opgroeien horen, om zo de instroom in de specialistische jeugdhulp te beperken. De jeugd overleggen (inclusief schoolmaatschappelijk werk) worden in bovenstaande ontwikkeling meegenomen en hierin getraind. Bijv. medewerkers van het jeugdoverleg gaan in de wijk op een school werken, waardoor er meer zichtbaarheid in de wijk komt en er eerder gesignaleerd wordt. De consulenten van Loket Jeugd worden hier ook extra in getraind. De taak van consulent Jeugd wordt uitgebreid met o.a. de regiefunctie. Hierdoor ontstaat er meer samenhang tussen de leefgebieden van een kind/gezin zoals onderwijs, financiën, wonen en effectievere hulp aan kinderen/gezinnen.

  • Er wordt meer een beroep gedaan op de praktijkondersteuners jeugd geestelijke gezondheidszorg (POH JGGZ) ter ondersteuning van de huisartsen bij psychische hulpvragen van kinderen. Omdat het de instroom naar specialistische jeugdhulp voor een groot deel voorkomt, willen we deze inzet verder uitbreiden.

  • Mediation: de focus wordt gelegd op het trainen van professionals. Veelal zijn professionals als leerkrachten, intern begeleiders, hulpverleners, huisartsen en praktijkondersteuners één van de eersten die door ouders geïnformeerd worden over hun voorgenomen scheiding. Na inventarisatie blijkt training wenselijk m.b.t. juridische kennis, het ouderschapsplan, gezag en erkenning alsmede relevante gesprekstechnieken om onder meer emoties van ouders te kunnen reguleren.

  • We zijn met onze partners van Kansrijke Start continu bezig om de verbindingen voor, tijdens en na de zwangerschap te verbeteren, zodat de start voor moeder en kind verbeterd.

  • Met de regiogemeenten Zaanstreek Waterland (ZaWa), Veilig Thuis, Gecertificeerde Instellingen (GI’s) en de Raad voor de Kinderbescherming zetten we in op minder schakels in Jeugdbeschermingsketen (JB-keten). Dit betekent minder overdrachten van instantie naar instantie en van medewerker en medewerker.

  • Met de regiogemeenten ZaWa werken we nauwgezet samen met Veilig Thuis. Door deze intensievere samenwerking signaleren we tijdig de zorgen en onveiligheid rondom inwoners van ZaWa als gevolg van (vermoedens van ) huiselijk geweld. Middels onze lokale teams bijv. Loket Jeugd, preventieve Jeugdbeschreming en Clup Welzijn kunnen we eerder interveniëren en hebben we gezinnen( met en zonder kinderen )eerder in beeld en kunnen we hen de ondersteuning bieden om te komen tot een structurele veiligheid.

  • De inzet van schoolmaatschappelijk werk wordt meer flexibel om maatwerk mogelijk te maken. We onderzoeken de mogelijkheden om niet meer school gebonden te zijn zodat het ook in de schoolvakanties door kan gaan.

  • Samen met de Brede School Beemster (BSB) wordt een agenda gemaakt met onderwerpen die actueel zijn binnen het onderwijs, de kinderopvang en de gemeente. Vervolgens wordt hier uitvoering aan gegeven. Onderzocht wordt of in Purmerend een soortgelijke constructie mogelijk is met scholen en kinderopvang.

  • In Beemster is er reeds sprake van een kinderraad. In de kinderraad dragen kinderen maatschappelijke thema’s aan die ook worden besproken op de scholen. Bij de harmonisatiekalender is afgesproken dat de vraag over een kinderraad voor Purmerend aan de nieuwe raad wordt voorgelegd.

  • De aanpak van de Sterklas op de Bets Frijlingschool (BFS), intensieve behandeling gericht op onderwijs intern, blijkt niet altijd toereikend. Onder begeleiding van een procesregisseur gaan we met de BFS, Samenwerkingsverband Primair Onderwijs en de schoolbesturen primair onderwijs onderzoeken hoe we zaken meer integraal kunnen aanvliegen. Het doel is om de leerlingen(en hun ouders/verzorgers) van de BFS de beste passende ondersteuning te bieden meer integraal vanuit zowel onderwijs, jeugdhulp, opvang als vrije tijd.

  • Pilots Onderwijs – Jeugdhulp: Met verschillende schoolbesturen(po) zijn we onderwijs en jeugdhulp slimmer met elkaar aan het verbinden en preventief in zetten. We bevorderen het wijkgericht werken en zorgen voor een betere verbinding tussen onderwijs en praktijkondersteuners. Zodat ouders en kinderen tijdig ondersteuning krijgen.

  • Leerplicht legt de focus onder andere op het primair onderwijs om vroegtijdig een onregelmatige schoolgang te signaleren en tijdig passende ondersteuning te kunnen bieden, in samenwerking met loket jeugd.

  • Leerplicht en het Jongerenloket zullen ook meer aanwezig zijn op VO, VSO en MBO scholen én in de wijk. Jongeren in kwetsbare onderwijsposities worden eerder gesignaleerd zodat we hen in een vroeg stadium kunnen ondersteunen naar vervolgonderwijs of naar werk.

  • Voor een goede overgang van school naar werk trekken onderwijsinstellingen/organisaties en gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland samen op met partners vanuit de arbeidsmarktregio, zoals het Regionaal Werkbedrijf, Werkgeversservicepunt, Werkom en werkgevers.