Uit gesprekken met de ketenpartners blijkt dat er een gemeenschappelijke focus ligt op bepaalde thema’s. Doordat deze focus bij alle partners ligt, heeft de aanpak op deze thema’s ook de grootste opbrengsten. De volgende thema’s krijgen in deze periode dan ook extra aandacht:
Cybercrime heeft verschillende verschijningsvormen. Bewustzijn creëren onder de inwoners en ondernemers over die vormen van cybercrime en hoe preventieve maatregelen te nemen is een belangrijk doel voor de komende jaren. Binnen de eenheid NH wordt nauw samengewerkt met diverse partners om hiertegen op te treden. Regionaal worden projecten opgezet waaraan onze gemeente meedoet: HackLight en publiekscampagne Het Slachtoffer Spreekt zijn enkele voorbeelden.
Uiteraard houdt de gemeente haar aandacht voor de eigen informatiebeveiliging hoog.
De cijfers van de meeste High Impact Crimes zijn blijvend laag. Toch blijven misdrijven als woninginbraken, overvallen, straatroven etc. altijd onder de aandacht vanwege de grote impact die deze misdrijven op de betrokken personen heeft.
Voorlichting over preventieve maatregelen om woninginbraken te voorkomen zijn te vinden op de website en in bepaalde perioden (zomervakantie, donkere dagen) worden deze actief gecommuniceerd.
Overvallen en overige geweldsmisdrijven laten geen hoge cijfers zien, maar een zorgelijke trend is dat daders op steeds jongere leeftijd actief blijken te worden en dat er bij overvallen vaak geweld wordt gebruikt. Niet zelden beschikken de jeugdige daders over vuurwapens. Daarnaast is het gebruik en bezit van messen bij jongeren een zorgelijke trend waar i.s.m. de scholen, jongerenwerk, jeugdboa’s en jeugdpolitie preventief aandacht aan besteed wordt. Verder worden er trainingen aan ondernemers aangeboden over hoe een overval te voorkomen en hoe om te gaan met een overval. Met de scholen wordt het convenant Veilige School nieuw leven in geblazen.
Ook de nieuwe gemeente Purmerend heeft de ambitie om zorg en veiligheid op beleid intern en extern nader op elkaar te laten aansluiten. Het betreft dan de afstemming tussen team Veiligheid en het maatschappelijk domein. Deze is niet vanzelfsprekend en draagt wel bij aan een gezamenlijke visie op zorg en veiligheid voor onze gemeenten.
Op zorg en veiligheid zal de koers worden ingezet om eerder en sneller de zorg/hulp te gaan inzetten die nodig is voor de inwoners. We zetten in op wijkgericht werken en preventie.
De samenwerking met de keten willen we omzetten naar een netwerksamenwerking. Door als netwerk te gaan samenwerken met de partners dragen we eraan bij dat we dit gezamenlijk doen en niet als losse ketens. Het netwerk draagt gezamenlijk zorg voor de aanpak die nodig is. We doen dit op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau.
Dit betekent dat we eerst intern tot nauwere samenwerking moeten komen tussen de teams en met de teams om vervolgens met de netwerkpartners tot een efficiënte en gerichte afstemming te komen.
Het Team Ondermijning Purmerend (TOP) is in 2021 van start gegaan. Dit team pakt signalen van ondermijnende activiteiten op en voert regelmatig verschillende controles uit. Aandacht voor bedrijventerreinen, het buitengebied en niet direct zichtbare criminaliteit is een continu proces. We zetten structureel in op bewustwording van ondermijnende activiteiten en risico's voor het openbaar bestuur en haar ambtenaren door actieve informatiedeling en het organiseren van trainingen. Onder meer door veel communicatie over de acties en resultaten merken we nu al een stijgende lijn van signalen die gemeld worden.
Door de controles lopen we tegen meerdere grotere problemen aan, zoals (illegale) huisvesting van arbeidsmigranten (mogelijke overlast in de wijk, maar het kan ook gaan om arbeidsuitbuiting), illegale prostitutie (soms ook vormen van mensenhandel), illegale bewoning etc. Deze problemen worden gemeentebreed opgepakt. De bijvangsten van een ondermijningscontrole, zoals onrechtmatige bewoning en alle constateringen in strijd met o.a. bouwregelgeving/bestemmingsplannen, worden doorgezet naar de teams in het primaire proces. De consequentie hiervan is dat de werkvoorraad flink toeneemt. Dit leidt er toe dat de huidige capaciteit niet voldoende is om adequaat te kunnen optreden tegen deze bijvangsten (illegale activiteiten).
Het TOP zet niet alleen in op interne samenwerking van diverse afdelingen, maar ook op samenwerking met diverse externe partners zoals bijvoorbeeld Omgevingsdienst IJmond, de politie, ISZW (ISZW = Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en doet dit al dan niet in RIEC-verband (RIEC = Regionaal Informatie en Expertise Centrum).
De afgelopen jaren hebben diverse gebeurtenissen laten zien dat de samenleving niet schroomt om tegengestelde meningen luid kenbaar te maken. En terwijl dit de basis is van onze democratische rechtstaat, moet de overheid wel inzetten om polarisatie en radicalisering te voorkomen. Ook de gemeente levert hierbij een grote bijdrage. Die bijdrage bestaat onder andere uit het versterken van de netwerken in en kennis over de wijk vanuit gemeente en politie en andere partners. Ook ervoor zorgen dat we weten wat er in de wijken speelt. Daarnaast worden trainingen op gebied van deskundigheidsbevordering verzorgd aan netwerkwerkpartners.
De maatschappij is de laatste jaren sterk aan het veranderen; de burgers zijn mondiger en bovendien wil men daadwerkelijk zien waar gemeenschapsgeld aan besteed wordt. De betrokkenheid van de inwoners is ook goed terug te zien in de flinke toename van het aantal meldingen bij handhaving. Het is positief te noemen dat inwoners goed gebruik maken van de mogelijkheid om meldingen bij handhaving in te dienen. Hierdoor kan handhaving gericht ingezet worden om ergernissen in de stad op te lossen. De samenwerking tussen politie en handhaving verloopt goed. Mede vanwege het toezicht op de naleving van de regels van de noodverordening en Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is de samenwerking afgelopen jaar geïntensiveerd. Er zijn afspraken gemaakt over de aanpak en informatiedeling. Het verloop van de coronapandemie is moeilijk te voorspellen, maar er zijn duidelijke signalen dat we er nog niet vanaf zijn. Door de ervaring van handhaving met de aanpak van de coronamaatregelen zal op een adequate manier invulling worden gegeven aan deze taakuitvoering.
Vanaf 1 januari 2021 voert team Handhaving de taak cameratoezicht, onder regie van de politie, uit.
Vanaf 1 juli 2021 vervangt de Alcoholwet de Drank- en Horecawet. Op een aantal onderdelen is de wet gewijzigd ten opzichte van de vorige wet. Er zijn wijzigingen op het gebied van inrichtingseisen. Daarnaast is wederverstrekking strafbaar geworden. Dit betekent dat het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen, bijvoorbeeld in de horeca en deze drank dan door te geven aan een minderjarige. Aanbiedingen op alcohol ‘voor gebruik elders dan ter plaatse’ worden aan banden gelegd en mogen maximaal 25% korting bedragen op de normale verkoopprijs. Zo zijn voor supermarkten/slijters prijsacties voor alcohol als ‘twee halen, één betalen’ niet meer toegestaan. Tenslotte wil men met deze wet de naleving van de leeftijdscontrole bij ‘alcoholverkoop op afstand’ verbeteren en meer de verantwoordelijkheid bij horecaondernemers leggen. Voor horeca geldt dit bij (online en telefonische) bestelling voor maaltijdbezorging met alcoholverkoop.
Het toezicht op de alcoholverkoop op afstand (online verkoop) is overgegaan van gemeente naar de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). De NVWA voert ook het toezicht op prijsacties uit. Zowel landelijk als lokaal bestaan er zorgen over hoe vaak er toezicht gehouden zal worden door de NVWA en of een landelijke organisatie wel voldoende kennis heeft over de lokale situatie in Purmerend. De komende periode zal hier ervaring mee worden opgedaan. In ieder geval zullen overtredingen bij de NVWA worden gemeld en waar mogelijk worden gezamenlijke controles gehouden.