De huizenprijzen blijven stijgen en de wachttijd voor een sociale huurwoning blijft hoog.
Gezinnen met kleine kinderen vestigen zich in Purmerend en Beemster, starters verlaten Purmerend en Beemster.
Er is weinig kans voor jongeren op de woningmarkt.
Gestage groei van het aantal 65-plussers, die langer zelfstandig wonen.
Door de toenemende vergrijzing zullen meer complexen levensloopbestendig gemaakt moeten worden. Ook wordt de roep om meer beschutte en/of gezamenlijke vormen van wonen voor ouderen groter en is er meer vraag naar voorzieningen in de nabijheid.
Het Rijk is bezig met meer instrumenten om de woningmarkt te kunnen reguleren.
Er is uitbreiding nodig van de woonwagenterreinen.
Als gevolg van echtscheiding en/of baanverlies hebben (eenouder)gezinnen en alleenstaanden tijdelijke huisvesting nodig om rustig te kunnen herstellen en zelf weer in woonbehoefte te voorzien.
Doordecentralisatie van Beschermd Wonen; hierdoor zijn meer (kleine) woningen nodig om uit te stromen uit Beschermd Wonen maar ook om instroom te voorkomen (housing first).
Toenemende aantal kwetsbare doelgroepen die niet alleen gehuisvest moeten worden maar waar ook ondersteuning in de nabije omgeving nodig is en waar draagvlak en draagkracht voor moet zijn in de buurt. Hiervoor is een samenhangend beleid nodig.
Vanuit het Rijk opgelegde samenwerking tussen gemeente en Zorgkantoor heeft ook betrekking op wonen. Zorgkantoor dringt aan op meer verpleeghuisplekken in Purmerend. Maar ook samenwerken op extramuraal wonen en zorg is nodig.
Er is behoefte aan meer (kleine) betaalbare woningen voor starters, jongeren, en kwetsbare inwoners.